HanSei

Wanneer zelfmoord ook moord is

Wanneer zelfmoord ook moord is

Nabestaanden hebben vaak moeite met de term ‘zelfmoord’. Het woord ‘moord’ verwijst naar iets crimineels en doet geen recht aan de wanhoop en onmacht van de overledene. Maar moord en zelfdoding liggen soms akelig dicht bij elkaar, bleek pijnlijk duidelijk in Alphen aan den Rijn. Een ziekelijke actie van een zieke jongen.

Natuurlijk raakt deze gebeurtenis een samenleving meer dan een gemiddelde zelfmoord. Er zijn immers andere slachtoffers gevallen, die niets anders deden dan op het verkeerde moment op de verkeerde plek aanwezig zijn. Dat hadden wij dus ook zelf kunnen zijn – vandaar de grote aandacht in de media.

Is het verschil in media-aandacht voor moord en zelfmoord terecht? Vanuit de kille cijfers bezien misschien niet. Tienmaal zoveel mensen sterven jaarlijks aan zelfdoding (1.525 in 2009) als aan moord en doodslag (154). Maar media-aandacht kent zijn eigen wetten, de wetten van de mediamarkt: er is vraag naar berichtgeving over moord en doodslag, dus is er aanbod. En wanneer er aanbod is, stijgt de vraag.

Ik hoop dat de media nu de richtlijn voor zelfmoordberichtgeving blijven hanteren: aangezien Tristan inmiddels een bekende persoon is, is het belangrijk om aandacht te besteden aan zijn achterliggende, mogelijk behandelbare problemen. Laat zien wat hij anders had kunnen doen. En laat zijn oplossing nooit omgeven worden door een zweem van redelijkheid. Laten we daarom nu alvast met elkaar afspreken: Tristan was een zieke jongen. Of hij geholpen had kunnen worden is de vraag waarover ongetwijfeld velen zich de komende tijd zullen buigen.

Of het drama met hulp voorkomen had kunnen worden? Ik weet in ieder geval één ding zeker: zonder vuurwapen had Tristan dit niet kunnen doen. En dat geeft weer aan dat het zinnig is om de toegankelijkheid van vuurwapens te beperken en illegale wapenhandel keihard aan te pakken. Want de dood is niet de enige mogelijke uitkomst van een wanhoopsdaad.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 HanSei

Thema door Anders Norén