HanSei

De Kinderpartij

De Kinderpartij

Waar blijft toch de Kinderpartij? De ouderenpartij staat straks op één zetel in de Eerste Kamer, en ook de dierenpartij behoudt haar zetel. Maar geen partij voor kinderen. En dat terwijl we bijna twee maal zoveel inwoners onder de 20 hebben als boven de 65 jaar: 4 miljoen. Of kinderen mogen stemmen is niet relevant; dat mogen dieren ook niet. Of ze slim genoeg zijn om in de politiek mee te draaien lijkt me ook een inkoppertje: dat zijn veel volwassenen ook niet. Trouwens, er zitten geen dieren in de Kamer.

Het is gek gegaan met onze kinderen. Lang geleden waren ze bij de eerste biologische kenmerken van de puberteit meteen volwassen. Tegenwoordig stellen we het moment van volwassen worden zo lang mogelijk uit en krijgen ze van ons meer plichten dan rechten. Het stemrecht krijgen ze pas op hun 18e, de leerplicht houdt pas op bij 23 jaar.

Je zou denken dat de hedendaagse politieke partijen het goed voorhebben met onze jeugd. Ik denk dat ze het vooral goed voorhebben met volwassenen van de toekomst: hebben ze het later wel goed? Kunnen ze nog betaalbaar wonen? Vinden ze een baan? Is alles wel duurzaam? Allemaal mooie overwegingen, maar het gaat maar zelden over de jeugd van nu. Neem een voorbeeld aan de dieren en de ouderen, die denken ook niet aan hun eigen toekomst. De jeugdafdelingen van de gewone partijen? Dat zijn opleidingscentra voor de politiek, geen belangenbehartigers van de jeugd.

Wat zou er veranderen als de jeugd zou meeregeren en z’n eigen belang zou behartigen, dus niet dat van de latere volwassene? Ik voorzie de volgende wendingen:

  • de prijs van snoepgoed gaat omlaag, tandheelkunde en de diëtiste worden gratis basisvoorzieningen;
  • er komt een wettelijke regeling voor zakgeld en het recht op huisdieren;
  • auto’s worden verboden in de buurt van scholen en op straten waar je goed kunt skaten;
  • sportclubs, pretparken, binnenspeeltuinen en dierentuinen worden gratis;
  • onderwijskwaliteit wordt vooral gemeten via het welbevinden van de scholier;
  • pubers hoeven pas om 11 uur op school te zijn.

Er moet natuurlijk wel een forse strijd geleverd worden met de volwassenen over deze onderwerpen. Vooral door pubers, die nou eenmaal van strijd houden, en gewoon willen blowen en zuipen. En die volwassenen maar volhouden dat dat dan weer niet goed is. Zal de jeugd worst zijn. Mijn stem hebben ze!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 HanSei

Thema door Anders Norén